BTW Nul-tarief voor zonnepanelen installaties

Het leveren en installeren van zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 onderhevig aan een nieuw wetsvoorstel dat het btw-nultarief hanteert. Dit houdt in dat de btw op zonnepanelen verlaagd is van 21 naar 0 procent. Voor jou als consument betekent dit dat het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst niet langer nodig is, wat een hoop administratieve rompslomp scheelt.

Op deze pagina lees je wat dit voor jou kan betekenen

De voordelen van het btw-nultarief voor zonnepanelen

Voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen vanaf 1 januari 2023 is dit goed nieuws. Het 0%-tarief maakt de aanschaf voordeliger, omdat je de btw niet meer hoeft voor te schieten en terug te vragen via de Belastingdienst. Bovendien zijn er andere regelingen en subsidies beschikbaar die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Voor wie geldt de nieuwe regeling?

Het nieuwe btw-tarief van 0% is van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de directe omgeving van een woning. Dit omvat ook garages, schuren, serres en tuinen, evenals de aanleg van kabels, gebruikte montagemateriaal en omvormers. Eventuele aanpassingen aan het dak vallen echter niet onder deze regeling.

Goed om te weten

Hoewel er geen btw betaald hoeft te worden over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, worden particulieren nog steeds beschouwd als btw-ondernemers omdat ze de opgewekte zonne-energie terugleveren aan hun energieleverancier. Afhankelijk van het opwekvermogen van de zonnepanelen kan er een forfait betaald worden voor de verschuldigde btw. Voor installaties met een opwekvermogen van minder dan 15.000 Wattpiek en een jaaromzet onder de €1.800 is er geen meldplicht en kunnen ze gebruikmaken van de KOR (kleineondernemersregeling).

Meer weten over het btw-nultarief voor zonnepanelen?
Neem contact met ons op

Bel: +31(0)85 130 6715

7 zekerheden

  • Uitsluitend levering van A-merken
  • Betrouwbaar advies op maat
  • Professionele en snelle service
  • Gecertificeerde en erkende installateurs
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Uitgebreid garantieplan